Εξόφληση του χρέους της Κυβέρνησης στον Δήμο Θεσσαλονίκης

Εξόφληση του χρέους της Κυβέρνησης στον Δήμο Θεσσαλονίκης

Αρ. Πρωτ. 7676/13.12.2010

Προς Υπουργό:

- Οικονομικών

Ιδιαίτερη δημοσιότητα έχει δοθεί στην υπόθεση υπεξαίρεσης του Δήμου Θεσσαλονίκης, μιας υπόθεσης που έχει πάρει εδώ και καιρό τον δρόμο της δικαιοσύνης με πρωτοβουλία του ίδιου του Δημάρχου, καθώς ο Δήμος Θεσσαλονίκης κάνοντας χρήση όλων των νόμιμων μέσων προσπαθεί να κλείσει την υπόθεση και να τακτοποιήσει τις όποιες οικονομικές οφειλές του αναλογούν.

Ωστόσο, οι οικονομικές υποχρεώσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης προς το ελληνικό δημόσιο δεν είναι μονομερείς, καθώς οι οικονομικές υποχρεώσεις της Κυβέρνησης προς τον Δήμο Θεσσαλονίκης ανέρχονται σήμερα στα 70 εκατ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα εκκρεμεί ακόμα η καταβολή 33,5 εκατ. ευρώ που υπεξαιρέθηκαν για τα έτη 1999-2004 από την Κυβέρνηση στον Δήμο Θεσσαλονίκης, 6,5 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή του νέου δημαρχιακού μεγάρου που περιλαμβάνονται στο ΠΔΕ, και 30 εκατ. ευρώ που υπεξαίρεσε η κυβέρνηση από τον Δήμο Θεσσαλονίκης για το τρέχον έτος 2010.  

Και παρά το γεγονός ότι στο Δήμο Θεσσαλονίκης το κράτος εξακολουθεί να χρωστάει 6,5 εκατ. ευρώ για την ανέγερση του νέου δημαρχιακού κτιρίου, οι εγκαταστάσεις έχουν ολοκληρωθεί, και το κτίριο στεγάζει πλέον υπηρεσίες του Δήμου συμβάλλοντας σημαντικά στην αναβάθμιση του χώρου εργασίας των υπαλλήλων, στην εξυπηρέτηση των πολιτών, αλλά και στο νοικοκύρεμα των οικονομικών του Δήμου που μέχρι σήμερα μίσθωνε κτίρια για να στεγάσει τις υπηρεσίες του.

Είναι σαφές λοιπόν, ότι οι οικονομικές υποχρεώσεις μεταξύ του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Ελληνικού δημοσίου είναι διμερείς.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομικών:

- Πότε επιτέλους προβλέπεται να καταβάλει η Κυβέρνηση τις βεβαιωμένες οφειλές της προς τον Δήμο Θεσσαλονίκης που εκκρεμούν εδώ και χρόνια;

- Εξετάζει το αρμόδιο Υπουργείο το ενδεχόμενο συμψηφισμού της οφειλής του Δήμου Θεσσαλονίκης, όπως αυτή προκύπτει από την υπόθεση υπεξαίρεσης χρημάτων από υπάλληλο, χωρίς τις προσαυξήσεις της αρμόδιας εφορίας, με τις οφειλές της Κυβέρνησης προς τον Δήμο, οι οποίες ξεπερνούν κατά πολύ τις οφειλές του Δήμου;

Απάντηση Υπουργείου